Sophie Dirven

From Publication Station
Jump to: navigation, search

Contents

Opdracht

Onderzoek

Herijkt gebiedsplan Delfshaven 2016-2018

01-09-2016

Bospolder - Tussendijken

03foto´s botu rotterdam34 thumb 1200.jpg

Schermafbeelding.jpg

In het algemeen is de wijk ten opzichte van 2014 dramatisch achteruit gegaan. De wardering voor de kwaliteit van leven is nog geen derde van het stedelijk gemiddelde. De focus bij Delfshaven ligt vooral op de veiligheid. De bewoners hebben last van:

-Jeugdoverlast

-Inbraken

-Drugs criminaliteit

-Kindonvriendelijke fietsroutes

-Vuil op straat

-Leegstand


Doelen

-Ontmoetings plek op de Schiedamse weg stimuleren

Geslaagd plan

Het Dakpark is een voorbeeld van een geslaagd plan, waar in bewoners van uit de buurt samen komen en hun vrije tijd besteden.

Middelland en het Nieuwe Westen

Nbinnenw.jpg

Schermafbeelding2.jpg


Problemen

-Leegstand

-Geen sociale controle

-Hoge schulden

-Onveiligheidsgevoel bewoners


Doelen

-Meer kansrijke bewoners aantrekken (Sociale cohesie bevorderen)

-Bewoners kansrijker maken

-Beheren van straten en buurten van uit bewoners indicatief

-Het aanpakken van leegstand


Geslaagd plan

Het Heemraadspark is een ontmoetingsplek voor bewoners die daarbij ook het park beheren het onderhouden.

Bij de Essenburgsingle zijn de bewoners actief! Er zijn veel activiteiten voor zowel jong en oud die gevindiceerd worden door de overheid.

Mooi, mooier Middelland Staat voor het gezindsvriendelijker makenvan de wijk, vergroening, de aanpak van de veiligheid en verbetering van het straat beeld. Dit initiatief is instaan van uit Huis van de wijk

Delfshaven, Schiemond en het Loydkwartier

35046208.jpg

Delfshaven kaart.jpg

Historisch Delfshaven

Een aantal jaren geleden was Historisch Delfshaven een toeristische trekpleister, sinds de sluiting van het museum "de dubbele palmboom is dit ernstig verminderd.


Coolhaveneiland

Postitief

-Ontwikkel gebied voor creatieve ondernemers, er zit een muziek, dans en theater school.


Negatief -Weinig sociale cohesie ondanks de diversiteit van de bewoners. -Ligt op een relatief centrale pek -Gebrek aan groen -Onprettige uitstraling


6% in Coolhaven is hulpbehoevend

Bijna 400 opvang en woonvoorzieningen voor mensen met een psychiatrische achtergrond, danklozen en andere vormen van aandact - begeleidingsbehoevenew. Het landelijk gemiddelde ligt op 0,98%


Schiemond

-Schiemond is bij uitstrek een sociale huurwijk. -85% van de 3300 bewoners is Allochtoon. -Tippelzone aan de Kleieweg (deze buurt wordt inmiddels al aangepakt) -Verstopte problemen achter de voordeur


Positief De bewoners van Schiemond zijn over het algemeen trots op hun buurt, er heerst een sterke binding tussen de bewoners. Alleen nu moet de sociale cohesie nog worden aangepakt!


Lloydkwartier

Het Jobsveem is een mooi voorbeeld van een geslaagd woonproject. Hier is een pakhuis/rijksmulument omgetoverd tot woningen. De overheid ziet graag meer van dit soort indicatieven. Deze projecten trekken namelijk hoogopgeleide, ondernemendere, creatieve mensen aan. Dit is goed voor de cohesie van de wijk. Lloydkwartier is nu een aantrekkelijke plek op te wonen. de wijk is groener geworden, kindvriendelijk en de bewoners zijn betrokken. vele bewoners hebben zich inmiddels opgegeven om ook een steentje bij te dragen aan dit project.

Het Telefoonspel 09-09-2016

Route.jpg

Samen met Noraly hebben we via "het telefoonspel" onze eerste resource gestart, dit was super inspirerend. We starte bij de Partijhal Rotterdam (Groothandel in bingoartiekelen en markers). Van af het start punt lieten wij ons door middel van de vraag "We is er hier bekend met/in de buurt?" doorverwijzen naar de volgende bestemming. Op deze manier hebben wij onze hele dag ingedeeld!

City art

Expositie-001.jpg

Via de Partijhal Rotterdam werden wij weer doorverwezen naar Chris Ripken. Een beeldend kunstenaar die vooral bekend is door zijn mozaïeken beelden in Rotterdam Noord. Na dat wij een sneakpreview van zijn nieuwe expositie hadden gekregen mochten we ook nog een kijkje nemen in zijn werkplaats. Daar vertelde hij hoe hij zich verbonden voelde met de materialen die hij gebruikte. Wanneer Chris een materiaal gebruikt bijvoorbeeld stalen platen die hun hele leven zijn gebruikt om auto's omleiden, voelt hij de urgentie om de platen de laatste respectvolle eindbestemming te geven. Op deze manier veranderd hij de stalen misbruikte platen in engels en andere hemelse verschijningen.

Asha

Rotti.jpg

Chris vertelde ons vol enthousiaste hoe overheerlijk de rotti was die hij tijdens zijn exposities serveerden en zijn potentieele kopers. Hij verwees ons door naar Asha. Een Surinaamse tent die gespecialiseerd is in Rotti. Het was overheerlijk en super druk, daardoor was het lastig in contact te komen met de eigenaar. De doorverwijzing was rommelig, uiteindelijk kwam we uit bij de ING Bank.

ING Bank

Bij de ING bank voegen wij ons af wie de beste en meestbekende fietsen maker was.

Kapsi Bike

DSC 0291.jpg DSC 0290.jpg

We werden doorverwezen naar. Kapsi Bike. Tijdens ons bezoek raakten we in gesprek met de eigenaar. Hij verteelde ons dat de Zwartjanstaat, (nu ook wel "De Noordermarkt" genoemd) eerst een enorm drukke diverse winkelstraat was. maar dat dit sinds drie jaar is veranderd. en er nu eigelijk alleen nog maar mini supermarktjes zijn en de mensen er alleen nog maar boodschappen doen. Dit stelde hem teleur, hij verlangde naar de tijd dat het nog bruiste in de straat. We vroegen hem waar hij zelf graag kwam, hij verwees ons door naar een bruin cafeetje wat paralel lag aan de Zwartjanstraat.

Cafe de Klaver

DSC 0286.jpg

Er was ons geen precieze naam doorgegeven van het cafe, we moesten rechts af slaan en de was het op de 2e straat Lings. Op de hoek van de straat, aan het Peinakker plein vonden wij een bruin cafe. we gingen er gelijk van uit dat dat "het" cafe was en namen plaats op het terras naast een wat oudere man, Kay. We raakten in gesprek, en hij begon te vertellen over zijn postzegelverzameling. Kay was zo enthousiast dat zijn stem er van oversloeg. Hij trakteerde ons zelfs nog op een drankje! Hij vroeg naar onze studies, we vertelde dat we op de Willem de Kooning zaten. Weer sloeg zijn stem enthousiast over en hij vertelde dat het geboorte huis van Willem de Kooning vlak bij was! Achteraf had de fietsenmaker ons doorgestuurd naar Nika Koffie een Turks koffie tentje.

Het geboorte huis van Willem de Kooning

Het geboorte huis van Willen de Kooning lag niet ver van Cafe de Klaver, alleen konden wij het niet direct vinden. Toch leuk om te weten dat hij in het Oude Noorden is opgegroeid.

Het Noordkanaal

DSC 0299.jpg

Als afsluiter van de dag zijn we samen aan het water gaan zitten. We hadden zo veel inrukken binnen gekregen dan we het allemaal even moesten laten bezinken.

Stedelijk museum / Social Design

IMG 3675.jpg

IMG 3681.jpg

IMG 3684.jpg

IMG 3660.jpg

Het Stedelijk Museum presenteert met Dream out loud een groepstentoonstelling met een zeer actueel thema, namelijk social design. De 26 ontwerpers in de tentoonstelling dromen hardop over een betere wereld en zoeken naar oplossingen voor de problemen van nu. Deze vormgevers gaan verder dan mooi design – ze bewijzen; het kan anders! - See more at: http://www.stedelijk.nl/tentoonstellingen/dream-out-loud#sthash.pNn3takj.dpuf

15-09-2016 Gekkies

Yvonne-keuls-meneer-en-mevrouw-zijn-gek.jpg

Ik blijf het interessant vinden dan 6% van de bewoners in Coolhaven gek is. Maar wat is gek eigelijk? Deze zomer heb ik voor de tweede keer het boek Meneer en mevrouw zijn gek van Yvonne Keuls geluisterd. Wat gaat over het leven in een gekkenhuis. Zij sluit zich zelf een jaar lang op tussen de gekken, om op deze manier onderzoek te doen naar haar doelgroep. Dit inspireert mij enorm, ik doe zelf namelijk ook graag op deze manier mijn onderzoek. Het is geweldig om opgezogen te worden door een community om zo op een gelijkwaardig niveau te komen en alles er uit te halen wat er in zit. Volgende week wil ik een mij meer gaan verdiepen in de bewoners van Coolhaven.

16-09-2016 One flew over the cuckoo's nest

One.jpg

One flew over the cuckoo's nest gaat over een man die vrijwillig wordt opgesloten in een gekkenhuis omdat hij op deze manier denkt af te komen van zijn celstraf. Dit loop alleen geheel anders als hij zelf had gedacht.


Sfeer in gekkenhuis

-Gaos

-Ziekenhuis sfeer

-Kaarten als vermaak


Situaties in gekkenhuis

-Suicide

-Bewoners komen niet op nauwelijks in opstand

-Bewoners kunnen stemmen om het rooster te veranderen

-Je MOET praten in de therapie

-Zuster met eindeloze bos met sleutels


Werkwijze gekkenhuis

-Dagelijkse routine

-Elektriciteits shock als hulp

-Bewoners worden behandeld als kleine kinderen

-Herhaling = rust?

-Geen prive, alles word besproken in groepstherapie

-Klassieke muziek geeft rust?

-Vastgebonden als gedrag afwijkt


Bewoners

-Bewoners zitten er gedwongen/ vrijwillig

-Lopen in uniform

-Bewoners stijf van de medicijnen

-Als dieren opgesloten


Gemis bewoners

-Sex

-Geen identiteit

-Geen persoonlijke bezittingen

-Privacy


Kracht bewoners

-Voor de gek houden in het gekkenhuis

-Overgevoelig

-Een focus

-Geen schaamte

-Herhaling

-Overvloed aan inlevingsvermogen


ideen

Alleen de geluiden opnemen

Het gevoel van Jon Rafman @Stedelijk Museum

21-09-2016 Wat ik nog ben

Wat ik nog ben een documentaire over de ingewikkelde en emotionele strijd van voormalig hersenwetenschapper Gerard Smit, die aan de ziekte van Alzheimer.

Zijn al je gedachtes verzonnen door je zelf?

1473793261052669.png

The Memory Illusion Zijn al je gedachtes verzonnen door je zelf? Dokter Julia Shaw beweerd van wel in haar boek "The Memory Illusion"

Loenatik de movie

195756-337-500.jpg

Loenatik de movie Het dak van de kliniek ‘Zonnedael’ staat op instorten. De bewoners: De Majoor, Bep Brul, Mevrouw de Haas, Fats en Dr. Doolittle, moeten verhuizen. Directeur Bomhoff regelt nieuw onderdak in de ouderwetse kliniek ‘Binnenzorg’. Hier gelden echter een hoop strengere regels en hoofdzuster Hellemans is onuitstaanbaar. Onze vijf helden vinden het maar niets en besluiten te ontsnappen om terug te keren naar het vertrouwde ‘Zonnedael’. De Majoor heeft een oude kaart van de omgeving en onderweg goed op de route gelet. Jammer genoeg raken ze elkaar al snel kwijt en een avontuurlijke reis begint. Zal het de loenies lukken uit handen van de gemene zuster Hellemans te blijven? En vinden ze elkaar en “Zonnedael” terug?


Ieder typetje in Loenatik the movie heeft zijn eigen kracht.


De Major

-Leiding nemen

-Trouw

-Liefde voor het leger


Bep Brul

-Mode bewust

-Mannen verslindser

-Liefdes advies

-Vrolijk

-Positief


Mevrouw de Haas

-Lang

-Agressief

-Eerlijk

-Negatief


Fats

-Lui

-Denkt dat hij invalide is

-Houdt van eten


Dr. Doolittle

-Gevoelig

-Emotioneel

-Kwetsbaar

-Inlevingsvermogen

-6e zintuig

-Dierenvriend (vooral varkens)

-Kan zonder zijn pillen super goed dichten.


Het gevoel van Jon Rafman @Stedelijk Museum

JR Homepage 880 440 b.jpg
Article00.jpg
D479fae75f3e2da88587b5e298e495d2.jpg
Mainsqueeze image-e14054433582862.jpg


Jon Rafman weet de kijker zijn beelden te laten voelen. Door bijvoorbeeld een ballenbak, of een stoel die je het gevoel heeft dat je op schoot zit bij iemand.

Het Dolhuys

IMG 3740.jpg
IMG 3788.jpg
IMG 3776.jpg
IMG 3792.jpg
IMG 3742.jpg
IMG 3743.jpg
IMG 3756.jpg
IMG 3751.jpg
IMG 3745.jpg
IMG 3775.jpg
IMG 3767.jpg
IMG 3789.jpg
IMG 3765.jpg

http://leviathan-degeopendeisoleercel.blogspot.nl/
Dolhuys is een museum over de geestesziekten van toen tot nu. Wat ik zelf erg inspirerend vond is dat ze door de presentatie van sommige verhalen/objecten jou het gevoel kunnen overbrengen van de persoon in kwestie. Om een goed voorbeeld hier van te geven:

Telefooncel In de gang stond er een telefoon toestel waarmee je naar een pacient kon bellen, nadat je het nummer had ingetoetst kreeg je een persoonlijk verhaal te horen. Dit was vaak de frustratie van de pacient zelf. doordat je het idee had dat je aan het bellen was, kwam het verhaal op een hele anderen manier binnen. ik voelde mij nog meer betrokken.

De isoleercel Even verder op was er een kelder waar op de muur stond "doe de deur achter je dicht" er zaten geen ramen in de ruimten, het enige licht wat in de ruimte viel kwam door de kieren van de deur. op het moment dat de donkere ruimte je opslokte klonk er uit de speaker een verhaal van een pacient doe dagen zat opgesloten in de isoleercel.

Dementie

Interview Jose ex medewerker bij Lumens, jong dementerende

FIJTJES

-Als iemand op jongere leeftijd al dementeerde, gaat het dementerende proces ook vaak een stuk sneller. Ook bereikt het dan meerdere delen van het brein.

-Dementie zit vooral in je kortetermijngeheugen, waardoor oudere herinneringen en kennis vaak het nog prima doet, maar nieuwe informatie kennis of herinneringen krijgen vaak geen plekje meer. Bijvoorbeeld een smartphone

-Vork word lepel en lepel word tas, de informatieverwerking werk niet meer goed.

-Bij jong dementerenden kan je daardoor heel moeilijk nieuwe dingen of aanpassingen inbrengen.

-Er is nog steeds een heel klein lerend vermogen. Ze kunnen dit alleen niet snel zelf aan geven.

-Emoties blijven wel aanwezig, en zijn zelfs versterkt. Ook logies je lichaam vult zichzelf aan en wordt verfijnder.

-Kunst doet nog heel veel met deze mensen

-Er ontstaan ook liefdes in het verzorgingstehuis

-Kleine persoonlijke plekjes, is veel praktischer

-De rode huiskamer was drukker, met drukkere cliënten dan de groene.

-Knuffels in de form van huisdieren werken erg goed. Maar die slijten heel erg.

-Een tuin werkt ook rustgevend, het liefst voor iedereen een eigen plekje, met meubels uit de tijd van de dementerende zelf

-Als je dementeert kan je moeilijk diepte zien, ze denken vaak dat ze ergens invallen.

-Probeer bewoners niet te confronteren met dat ze opgesloten zitten.

-Het kijken naar “groen” schijnt geluk stofjes aan te maken.

-Als het zuurstofgehalte goed op pijl is, kan dit herstel versnellen


IRRITATIE

-Tijd is niet belangrijk, plannen en organiseren eigenlijk ook niet tenminste niet voor de pacienten zelf die raken er alleen maar van door de war

-Ze woorden vaak behandeld als of ze kinderen zijn, daardoor gaan ze zich ook zo gedragen

-Die bewoners hebben ook niet voor de hulpverleners gekozen

-Ze worden heel vaak verkeerd begrepen zelfs door de professionals zelfs

-Hoe dementer je word hoe afhankelijker je wordt van anderen

-Er is een oneerlijke relactie tussen patiënt en verzorger en daar wordt weleens misbruik van gemaakt van uit de verzorger, daardoor ontstaat er ook vaak strijd of agressie met moetjes

-De zorg is nog steeds heel ouderwets, alleen moet volgends de regeltjes van 40 jaar geleden. Jong dementerende zijn wat vrijer in hun denken en doen zij zijn niet meer zo religieus.

-Er wordt soms zelfs drang gebruikt op die bewoner onder de douche te krijgen omdat alles volgende het schema moet.

-Familie is vaak te moet om initiatief te nemen.

-Er is nog wel interactie mogelijk met de pacienten, veel verzorgers denken van niet

-dementerende zijn hoogsensentief

Er ontstaat heel veel humor door door te vragen over een kunstobject.

Dementerende hebben geen schaamtegevoel

Ze leven in het moment

Voor hun bestaat geen tijd, ze kunnen de hele ochtend koffiedrinken, als ze er klaar mee zijn lopen ze gewoon weg.

Ze zullen niet zo snel iets voor iemand anders doen, maar denken al snel alleen aan zichzelf


IDEEN

-Schud de hulpverleners een wakker, inspireer ze

-Je zou de hulpverlener moeten kunnen inspireren

-Hoe kan je een bijdragen leveren aan de transformatie aan de mensen op de werkvloer.

-Het gezicht laten zien achter een pacient: Een document maken over het leven van 1 specifieke pacenten waar in vrienden en familie aan bot komen. Zo dat de verzording kan zien dat het ook een persoon is met een identiteit en niet alleen “Maar meneer van kamer 6.” Zoiets als een uitvaart voor de dood, Facebook tijd lijn.

Geef ze het gevoel dat ze humaan zijn


HOE LEG JE CONTACT MET EEN DEMENTERENDE

Dementerende als leugendetector Het is heel belangrijk dat je gewoon je zelf bent, als je dat niet doet, hebben ze dat gelijk door

Gebruik je gevoel en niet alleen je hooft dat doen zijn ook

Probeer gewoon een beetje mee te gaan met hun

En een beetje warmte te geven, besteed aandacht aan de sfeer, ligt geluid plaats, eten. Zoals gedempte lichten een sfeer vol muziekje, koffie en een koekje

Lees bijvoorbeeld een mooi verhaal voor of vertel eens iets wat je hebt mee gemaakt, iets wat met expressie te maken heeft

Als de sfeer zo is kan je beginnen met friemelen, daar reageren ze bijna allemaal positief op. Gemies maak je dan allemaal geluksmomenten aan waardoor je je prettiger voelt.


Foto reportage: "voor een dichte deur."

Db2886df-4437-4f49-b55d-62fc787caac0.jpg


0142a222-7e13-4eb4-a0f9-ed9720cccd93.jpg

Drie jaar fotografeerde Maja Daniels alzheimerpatiënten. De deur waartoe zij zich aangetrokken voelen, is altijd gesloten. De deur met de ronde raampjes is gesloten en blijft gesloten. Zij moet voorkomen dat de alzheimerpatiënten gaan zwerven door het ziekenhuis en verdwalen. De demente bewoners kunnen zich vrij bewegen op de gesloten afdeling. Maar door gebrek aan activiteiten en aandacht van het weinige personeel, is de gesloten deur voor deze ouderen een van de grootste attracties geworden in hun beperkte leefruimte. Dagelijks verzamelen ze zich bij de deur, en proberen deze open te krijgen. Soms met grof geweld, gezien de beschadigingen rond het slot. Ze zijn er soms uren mee bezig.

De Zweedse fotografe Maja Daniels (30) woont in Londen. Ze heeft journalistiek, fotografie en sociologie gestudeerd. Into Oblivion is een van haar langetermijnprojecten waarin ze fotografie combineert met sociologie.

Drie jaar heeft Daniels gefotografeerd in een geriatrisch hospitaal in het noordwesten van Frankrijk. Een verborgen wereld zonder luxe, die ze wilde blootleggen. De deur werd tijdens haar verblijf op de afdeling het symbool van 'hoe ouderen uit het zicht worden gehouden en opgesloten, in een tijd waarin de jeugd en succesvol zijn worden verheerlijkt'.

Met deze serie wil ze een discussie op gang brengen. 'Zo gaan we in de westerse wereld met demente ouderen om, met weinig financiële middelen en zonder al te veel zorg. En dat terwijl er steeds meer ouderen in de westerse wereld zijn en ook steeds meer die aan de ziekte van Alzheimer lijden.'

Het was het personeel van de afdeling wel opgevallen dat de ouderen veel interesse hadden voor de deur. Toch waren ze geschrokken van haar foto's, ze hadden het niet op deze manier gezien. Voor hun was de deur gewoon iets praktisch, een middel om de bewoners binnen te houden. Inmiddels hebben ze de omgeving van de deur gezelliger gemaakt met prints van bossen.

Charlotte Huisman

Villa Dementia

Villa Dementia is een spel waarbij je zelf kan ervaren hoe het is om dementie te hebben.

Schermafbeelding 2016-09-30 om 10.48.22.jpg
Schermafbeelding 2016-09-30 om 10.57.52.jpg
Schermafbeelding 2016-09-30 om 10.58.08.jpg
Schermafbeelding 2016-09-30 om 10.58.16.jpg
Schermafbeelding 2016-09-30 om 10.58.34.jpg
Schermafbeelding 2016-09-30 om 10.59.04.jpg
Schermafbeelding 2016-09-30 om 10.59.22.jpg
Beleving's plekken

Poppenhoek.jpg

Dr. Anneke van der Plaats over de toepassing van haar gedachtegoed over Dementie in de praktijk, met name de zgn. beleefplekken

Hoe kijken dementerende ouderen naar kust?

385eea224ba1734e6df3e48a9b26d78b.jpg


Ouderen met dementie zijn de beste kunstcritici Over kunst praten is iets dat sowieso maar weinig mensen makkelijk af gaat, maar hoe moet dat zijn als je ook nog eens langzaam je geheugen en je woorden aan het verliezen bent? Onlangs hoorde ik over Demo-Memo, een nieuw concept in het S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) in Gent waar speciale kunstmiddagen worden georganiseerd voor ouderen met dementie. Omdat ik wel benieuwd was hoe zij naar kunst kijken, besloot ik zo’n sessie bij te wonen, samen met zeven ouderen en hun mantelzorgers.

Kunstwerk 1: Chambonas - Raoul De Keyser Bie: Wat denken de mensen op de eerste rij van het werk?


“Daar is het raden naar”


“Het is gewoon een zwart doek”


“Het heeft met kunst te maken”


“Ik heb er geen antwoord op, maar ik zie het wel graag”


“Ik denk dat de kleuters op mijn werk dat ook zouden kunnen, maar misschien zou het dan wat schever zijn”


“Het doet geen pijn aan de ogen”


“Het is een mooi werk, schoon, symmetrisch, gelijk en het is mooi om iets op tentoon te stellen, prenten zouden bijvoorbeeld mooi uitkomen op de zwarte achtergrond”


“Soms komt er precies licht uit en dan weer donkerte”


“Je zou kunnen veronderstellen dat het een doek is dat over en weer gaat”


“Ik kan er niet veel mee”


“Je moet veel plaats hebben om het op te hangen. En als je achteruit gaat verlies je een stuk van de kunst”


“Ik zou er thuis wat op hangen”


“Nee, ik wil niks meer zeggen”


“Bie, jij zou goed passen bij die blonde artiest die daar alles zit op te schrijven”


Met die laatste zin eindigt de eerste sessie. Na enkele minuten draagt Hinnekint het gedicht voor. Het publiek knikt mee.


Meet up met: Waag Society

Fit-hulp-vinden-02.jpg


De Waag Society heeft al veel zorg thema's behandeld. Centraal staat nu het thema dementie. Volgende maand is eer een meeting waar je mee kan denken over deze actuele vraagstelling

Lolly

5027161428 f762af4ce5 b.jpg


IMG 3993.JPG


De Lolly lijkt in eerste instantie alleen een kindersnoepje maar omdat juist bij mensen met dementie de jeugdherinnering de enige herinnering is die nog over is werkt dit de lolly als een medicijn. De onrustige pacient word er super rustig van. Of dit nu komt door het sabbelen of door de zoetheid is niet nog niet duidelijk.

Waar sta je nu? Wat ben je aan het doen?

Ik kan het thema van mijn vorige project tijdens kwartaal 9 bij open design maar niet uit mijn hoofd krijgen. Tijdens kwartaal 9 heb ik een Memory spel gemaakt van en voor dementerenden waarbij zij door middel van hun eigen herinnering hun memory kunnen trainen. Ik vond het fijn om een nauwe samen werking aan te gaan met de dementerende zelf. Echter hebben de mensen die aan het spel hebben meegewerkt er nooit iets van terug gezien. Tijdens dit project wil ik daar verandering in brengen. Ik wil niet alleen informatie opnemen maar ook iets kunne terig geven.

Tijdens mijn minor Open design wil ik de eigen unieke persoonlijke kennis van gekke gebruiken en toepassen voor hun eigen dagelijkse problemen. Om op deze manier creëren de bewoners zelf hun identiteit/persoonlijke bezittingen, dit hebben zijn namelijk niet of weinig.

Dit onderzoek en maakproces vind plaats in de vorm van een 1 daagse stage in het verzorgingstehuis. Doormiddel van een nauwe samenwerking met de patiënt en de verzorgers zal er een persoonlijke productlijn ontstaan voor een of meerdere bewoners.

Wie ben jij als persoon zonder je eigen persoonlijke spullen dus identiteit?

Bezoek zorginstelling Humanitas

Tijdens mijn bezoek aan Humanitas ben ik eerst een uurtje gaan observeren. Hier kwamen de volgende observaties uit:

-Ouderen en verstandelijk beperkten zijn samen gebracht.

-Modieus geklede oma's, voor wie doen ze dat?

-Elektrisch karretje gecombineerd met kruk.

-Ouderen lachen om beperkten en kinderen.

-Sommige ouderen hebben sleutels/pieper om hun nek.

-Ouderen tjecken regelmatig hun brievenbus.

-Vriendinnen groepjes.

-Sommige mensen zitten alleen aan een tafel voor zich uit te staren.

-Ouderen helpen elkaar met opstaan.

-Vrouw wordt gestalkt door een man.

-Veel over of juist onder gewicht.

-Gepimpte elektrisch wagentjes, wie heeft de mooiste.

-Rollator aan hang slot net als fiets.

-Restjes eten gaat in servetje in de tas.

-Opscheppen over hoeveel bezoek ze van familie krijgen.

-Fleuren op als ze muziek horen uit hun eigen jeugd, zingen mee.

-Super blij met folders.

-Kille verzorgingsflat, als ziekenhuis. enige herkenningspunt indentiteit kamer zijn de ramen.


ideen

-Verhaal voorlees servus

-Adviesboek, hou ouder hoe wijzer

-Oppas servus en bejaardentehuis in een


IMG 3998.JPG


-Vertel je geheimen, en ze worden nooit verklapt door het kortetermijngeheugen


IMG 3995.JPG


-Wat zijn de oneindige functies van een object


IMG 3994.JPG


-Wat is kunst?


IMG 3996.JPG


-Open kook boek


Weetjes

-"als je ouder bent bouw je sneller een vriendschap op"


1e Bezoek interview:

Julia H.J. Lijtsman

IMG 3957.JPG


Onusal Knowlidge: Slecht zicht

-Heeft haar eigen systeem om haar spullen te ordenen


IMG 3953.JPG


Bijvoorbeeld:

Ze heeft een zwarte tas, daar heeft ze een paars hoesje om heen gedaan zoadat ze hem kan zien. Dit zelfde heeft zij gedaan met alle andere spullen in haar tas. Al haar urgente spullen hebben hoesjes.


IMG 3956.JPG


Bijvoorbeeld:

Laat het licht in haar gang aanstaan zo dat ze haar huisje kan herkennen.

Bijvoorbeeld: Herkent haar brievenbus omdat er een boot op staat, wat gebeurd er als deze verplaatst word?


Herkent mensen aan:

-Hoe ze lopen

-Hoe groot ze zijn

-Hun kleding

-Bijzondere trekjes

-Haardacht


IMG 3960.JPG


Weetjes Over Julia:


IMG 3999.JPG


-Mapt met haar gehoor

-Heeft ooit een rolstoel gestolen

-Gaat graag naar musea

-Tekent als hobby

-Voelt zich in haar rolstoel net een koningin

-Heeft een hekel aan donkere kleuren

-Voelt alles

-Haar portemonnee is geen echte portemonnee

-Gebruikt krant om haar spullen te bedekken in haar karretje

-Is volkomen in paniek als ze iets kwijt is omdat ze het dan heel moeilijk weer terug kan vinden

-Kan niet altijd haar post lezen

-Is altijd haar alarm kwijt

-Gebruikt haar visio als post voorlees servus en uitlaat servus

-Vind de nasigoreng is het restaurant maar vies


IMG 3964.JPG

2e Bezoek interview:

Gerard

IMG 4029.JPG


IMG 4030.JPG


IMG 4031.JPG


Gerard en zijn plastic zakjes

Gerard gooit bijna niks weg, hij is vooral erg gehecht aan zijn plastic zakjes. Deze zakjes gebruikt hij als dagelijks vervoer middel. Hij geeft geen andere tas, ja alleen een tas waar hij mee op vakantie gaat, wandt al die spullen passen natuurlijk niet in zoon plastic zakje. Gerard heeft nog nooit zelf een tas gekocht. De reistassen die hij geeft geeft hij gekregen in zijn kerst pakket. Als de zakjes kapot gaan maakt hij ze aan de binnenkant van het tasje met een stukje tape, "Het moet er natuurlijk wel mooi uit zien." Pas geleden is hij op het idee gekomen de zakjes te verstevigingen door twee zakjes in elkaar te voegen. Deze tas heb ik al 4 jaar!


IMG 4034.JPG

Ik ben analfabeet

Naast dat Gerard een grote verzameling aan plastic zakjes heeft, heeft hij nooit leren lezen en schrijven. Daar in tegen speelt hij wel de hele dag door kruiswoordpuzzels. mijn vraag was natuurlijk gelijk, hoe lees en vind je de worden dan? "Gewoon ik herken de letters" Hij ziet letters dus meer als vormen. Hij vertelde ook dat hij door de kruiswoordpuzzels heeft hij zich zelf leren lezen!

Julia H.J. Lijtsman

De mapping van Julias Tas

Tijdens het tweede bezoek aan de zorginstelling Humanitas kwam ik Julia weer tegen! ik heb haar gevraagd of ik haar mapping van haar tas mocht vastleggen voor het ontwerpproces, dat vond zijn oke!


Weetjes

-Ze haat ritsen -Ze houd van felle kleuren -Ze nog altijd modieus gekleed


IMG 4046.JPG


De paarse hoes gebruik Julia om haar zwarte tas te herkennen, als deze hoes niet om haar tas heen zit kan zij door het minimale contrast van haar loopkarretje haar tas niet vinden. Het probleem van dit materiaal is alleen dan het snel gaat rafelen, de rafels komen tussen haar rits en zo kan zij haar tas niet meer open maken.


IMG 14038.JPG


Dit tasje is haar portemonnee, ze heeft hier expres een tasje voor gekozen die er niet uit ziet als een portemonnee zo dat dieven die niet zo snel mee kunnen nemen.


IMG 4043.JPG


Julia heeft ook nog een rood leren portemonneetje, hier stopt zij al haar onbelangrijke pasjes in, zo als bonuskaarten en andere kortingspasjes.


IMG 4040.JPG


Het oranje tasje gebruikt Julia voor haar het openbaar vervoer.


IMG 4037.JPG


In dit groene tasje zitten haar pasjes zie ze gebruikt in het bejaardentehuis.


IMG 4042.JPG

In dit roze tasje zitten al haar verzorgingsproducten


IMG 4044.JPG


Als Julia op bezoek gaat bij de oogarts weet ze dat ze dit zwarte tasje nodig heeft.

IMG 4047.JPG


Deze sleutelhangers herinneren Julia er aan welke kant van de tas nog een zij vakje zit, ze ziet deze door het zwart wit contrest en door dat de sleutelhangers geluid maken omdat ze tegen elkaar aan bungelen.

Onderzoek Methodes

Embedded

Empathy Tool

Door middel van het inzetten van Empathy-Tools, beperkingen als wazig zicht, vermoeide handen, slecht gehoor en gaat zo maar door krijgt de buitenstaande een idee hoe het is om deze beperking te hebben. Op deze manier kan de buitenstaande zich letterlijk inleven in de opstandigheden van de doelgroep.

Focus Group

De Focus-Group is een manier om face to face feedback te vragen van je gebruiker in het maak proces

Interview

Een interview spreekt voor zich.

Observation en Shadowing

Bij observation en shadowing observeer je het gedrag van je doelgroep en speel je daar op in. Dit kan op drie verschillende mogelijkheden: onzichtbaar observeren, zichtbaar observeren of door deel te nemen.

Design Game

Door een [http://designingwithpeople.rca.ac.uk/methods/participatory-design-game design game toe te passen kun je je prototype testen bij de doelgroep, dit kan nieuwe inzichten opleveren op het gebruik van het product.

Social Enterprise

Laat de doelgroep deel nemen aan het ontwerpproces, Social Enterprise

Social Enterprise

Voor een frisse blik op je ontwerp door de gebruiker zelf, User Forum. Het risico is wel dat je je te veel laat lijden door de kritische feedback van de gebruiker.

Web Forum

Perfect voor het meten van de urgentie/mening van de gebruiker/doelgroep, Web Forum

Shadowing

Shadowing kwalitatief onderzoek

De shadowing methode wordt gebruikt om respondenten in het proces te volgen terwijl ze een taak vervullen, een product of dienst afnemen of hun dagelijks werk doen. Hetgeen in het onderzoek traject wordt vastgelegd kan zeer divers zijn. Van een logboek tot een video verslag. Van een diepte-interview tot een observatie verslag. Niet alleen de mening van de respondent staat centraal maar ook diens gedrag en de wisselwerking tussen beide.

Toepassing van de shadowing methode

De methode is veel gebruikt in de zorg maar ook in het bestuderen van organisaties, van technische beroepen en gebruikers van software. Toegevoegde waarde vergeleken met bijvoorbeeld mystery shopping of louter een diepte-interview is het volgen van de ervaring op het moment dat deze plaats vindt. Daarnaast wordt gereflecteerd op die ervaring door achteraf of tussentijds te evalueren.

Engineering at Home

Peter Hermanides

Pracht en praal.jpg

Zoals Hermanides, hij fotografeert persoonlijke oplossingen/ingrepen, die hem in het dagelijks leven van een oudere opvallen in het verzorgingstehuis.


Cindy

150914-2457a-c5906257d8a95a36ff9db4ede8339f02.jpg

Engineering at Home is een persoonlijk project over en voor Cindy die door haar "handicap" moeite had met de simpelste handelingen. Door dat er voor haar nu een toelkit is ontwikkeld is zij veel zelfstandiger geworden.


Unusual Knowledge bij Opa en Oma

Mij opa was ooit werkzaam als bord werktuig kundige bij de KLM, de handige man naast de piloot. Kees zijn oplossingen staan in de familie wel bekend als de BWK oplossingen, praktisch maar verre weg van mooi, zo als mijn oma altijd zecht. Op deze manier verbeterd mijn opa op zijn ouder situaties of objecten.


IMG 4018.JPG

IMG 4017.JPG

Het anti dicht waai hek


IMG 4015.JPG

IMG 4014.JPG

De zwemtrap omhoog houder


IMG 4016.JPG

De water schep emmer inclusief houder


IMG 4021.JPG

De reframede zonnewijzer


IMG 4020.JPG

De platte kar


IMG 4019.JPG

De beton frame heg


IMG 4011.JPG

IMG 4010.JPG

IMG 4022.JPG

De anti klapper deur houder


IMG 4009.JPG

De multi functionele schraap pollepel, waar je in alle hoekjes mee kunt komen (10 en 2 jaar oud)


IMG 4013.JPG

De onzichtbare snijplanken houder


IMG 4024.JPG

IMG 4023.JPG

De planken anti doorzak houder voor al uw zware servies


IMG 4012.JPG

De anti dieven schroef voor in je garagedeur

Definitief onderzoek thema JULIA

Blind/Slecht ziend

Macula Degeneratie

Julia heeft last van Macula Degeneratie, een oogaandoening waarbij je netvlies los laat. waardoor je steeds minder kan zien. Bij Julia is het nu zo ver dat ze met een oog blind is en met haar andere ook maar 10 procent kan zien. De gevolgen hier van zijn dat ze door middel van kleurcontrast, materiaal, geluid en strenge ordening alleen nog haar spullen terug kan vinden.

Kleuren test

Het gaat Julia niet zo zeer om de felheid van de kleur maar ook de kleur intentie. toen ik een klein kleur testje met haar deed en vroeg naar fijne combinaties van kleuren pakje zij steeds een diepe kleur met een wat lichtere kleur. omdat dan niet alleen de kleuren onderscheiden maar ook het licht donker contrast. Als je de kleuren zwart wit maakt kan je dit zelf ook zien.

Gebruik geen verlopende of in elkaar overlopende kleuren.


321911 orig.png


Clrart1.jpg


Clrart5.jpg


De kleurencombinaties die over het algemeen als het best leesbaar worden getypeerd zijn:

zwart op wit

(donker)blauw op wit

zwart op geel

(donker)groen op wit

rood op wit

rood op (licht)geel


Clrart4.jpg


Clrart6.jpg


De kleurencombinaties die als het minst leesbaar worden aangemerkt en daarom moeten worden vermeden zijn:

oranje op wit

zwart op paars

rood op groen

groen op rood

oranje op zwart

Muzieum

IRZeIN29.jpg

In het Muzieum in Nijmwegen kan je ervaren hoe het is om blind te zijn. dit doen zij doormiddel van een rondleiding door het dagelijks leven. Je wordt rondgeleid door de blinde zelf. Het was een hele bijzondere ervaringen. Ook kan ik me nu beter in Julia's situatie inleven.

Susan Bijl

Sb2.jpg


Susan Bijl staat bekent om haar kleur en contrastrijke tassen lijn, zij zou een goede inspiratie bron kunnen zijn voor mijn eigen product lijn!

Op pad met Julia

Julia en ik zijn samen een dagje op pad geweest opzoek naar kleuren en materialen die zijn fijn vind. Samen zijn we langs de kunsthal en de bijenkorf geweest. het was een erg gezellige leerzame dag!

Kunsthal

IMG 4127.JPG


IMG 4128.JPG


IMG 4129.JPG


IMG 4130.JPG

Bijenkorf

IMG 4142.JPG


IMG 4146.JPG


IMG 4150.JPG


IMG 4138.JPG

Tussenbeoordeling

Statement

Welke rechten moet een open designer hebben?

Inleiding

Het is zonde dat een groot deel van de levenservaring van ouderen verloren gaat door ouderdom. Hoe kan je kennis door middel van Open Design op gebied van unusual knowledge vastleggen en doorgeven aan derden die misschien wel met gelijke problematiek zitten?

Missie/Visie

Als verassende, grenzeloze, eigenwijze, life styler op het gebied van sociaal design, voel ik de urgentie om de samenleving te betrekken bij actuele maatschappelijke problemen. Zo heb ik dementerende ouderen in contact gebracht met hun dierbaarste herinnering en voedselverspilling aan de kaak gesteld met een culinair hapje.


Julia

Julia, een 80-jarige slechtziende vrouw, heeft een eigen systeem om haar spullen te ordenen, dat is voor Julia een must geworden. Omdat zij zo slecht ziet is ze afhankelijk van haar eigen geordendheid. Zwart is voor haar een groot diep gat. Julia heeft daarom haar eigen systeem hiervoor bedacht, ze ordent haar spullen in haar tas door middel van kleur en vorm, dit is nog de enige manier waardoor zij haar spullen herkent. Het zijn allemaal kleine tasjes die weer in haar grote zwarte tas zitten. Voor haar zwarte handtas heeft ze ook een gekleurde hoes zodat ze haar zwarte tas kan zien in haar zwarte rollator. In samenwerking met Julia ga ik een tas maken met de expert kennis van Julia zelf. Deze tas zal voor bijvoorbeeld slechtziende en of chaotische mensen bruikbaar zijn. Maar ook aantrekkelijk voor design liefhebbers. Custom Assistive Spoon

Als open designer ben ik ervan overtuigd dat je door het openstellen van het object voor de gebruiker het ontwerp niet alleen verbeterd kan worden maar ook de gebruiker betrokken raakt bij het proces. Non expert wordt expert en omgekeerd. De gebruiker heeft meer kennis dan in eerste instantie wordt gedacht. De gebruikers staan midden in het probleem door continue confrontatie; hierdoor hebben zij vaak hun eigen manieren ontwikkeld om de beperkingen te verlichten. Michel Avital kaart dit topic aan in zijn artikel “The generative bedrock of open design” Hij ziet grenzen tussen ontwerpers en gebruikers langzamerhand vervagen door de opkomst van fablaps en andere open initiatieven.


Custom Assistive Spoon

Het project de “Custom Assistive Spoon” is daar het levende bewijs van. Omdat niet iedereen even gemakkelijk zijn handen kan gebruiken heeft Gregg Horton, Web Devoloper een lepel ontworpen die wel door iedereen te gebruiken is. Doordat Gregg Horton zijn blueprint heeft vrijgegeven op instructables.com (een website waar je blue prints kan downloaden) is zijn ontwerp toegankelijk, laagdrempelig, makkelijk te wijzigen, verbeteren of totaal te veranderen. Het ontwerpmodel verbreekt traditionele ontwerpstrategieën van ontwerper-fabrikant-distributeur-consument. Hiermee staat het dwars op de huidige massaproductie. Resteren de vragen: Wie is dan de ontwerper? Van wie is het object nadat het is aangepast? Wie is de persoon die de verantwoordelijkheid neemt als het mis gaat? Gregg Horton kreeg op instructables.com enige kritiek, velen zijn bang voor de veiligheid van de gebruiker, er zouden brandwonden kunnen ontstaan. Dit laat zien dat het belangrijk is dat de ontwerper regels opstelt voor de gebruiker.

Er kwamen ook veel positieve reacties van mensen uit de zorg. In de zorg bestaan nu vooral gestandaardiseerde gebruiksvoorwerpen, deze komen nooit helemaal tot zijn recht. Een bijzondere uitkomst hiervoor is de Custom Assistive Spoon, omdat je dit product kan laten versmelten met je lichaam.

Horton inspireert mij als Open Designer, voor mijn huidige project JULIA. Horton helpt mensen een stukje verder op een hele simpele manier die nog niet helemaal doordacht is. Horton zijn ontwerp is te verbeteren en aan te passen tot het voor de gebruiker perfect is! Horton’s doel is niet om een probleem op te lossen maar het aan te kaarten en andere mensen te stimuleren het door te ontwikkelen.


Het voel schort

In de open designwereld is meer aandacht nodig voor naamsbekendheid van de ontwerper en het verdienmodel. Een project waar dit de mist in is gegaan is het “Voelschort”; een persoonlijk schort voor dementerende dat wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met de dementerende zelf. Een bijzonder project waar usership een grote rol in speelt.

Er zijn veel do it yourself “ontwerpers” te vinden die de workshop “voelschort” aanbieden in verzorgingstehuizen of bij mensen thuis. Deze “slimme ontwerpers” verdienen hier geld aan. In andere woorden: open design tot de max. Het is een interessant fenomeen; nergens is te vinden wie de oorspronkelijke bedenker is van dit concept. Op deze manier gaan anderen ontwerpers er met de credits vandoor, is dit wel zo eerlijk? Stephen Wright dwingt na te denken over de kaders van usership waarbij gebruikers worden uitgedaagd om deel te nemen aan het ontwerpproces en gebruikerschap loskomt van het bezit. Wright adviseert in zijn artikel een evenement op te zetten waarin de gebruikers een even grote of zelfs grotere rol krijgen dan de kunstenaar. Stephen Wright zegt mooi: “For one thing, because users know they are not owners.” Je zou inderdaad denken dat de uitvoerende designers van het Voelschort dit beseffen, maar het tegendeel blijkt. Als open design ontwerper kan je het verliezen van auteurschap voorkomen door een blue print beschikbaar te stellen waar voor betaald moet worden en waar de ontwerpregels staan vermeld. Auteurschap verandert en vervaagd, toch moet er grip gehouden worden op de hoofdauteur/ontwerper; de kern van het ontwerp. Zoals Roland Barthes ook zegt in zijn artikel “The Death of the Author”. Wanneer het auteurschap verloren is verliest het ontwerp zijn content. Door een bleuprint tegen betaling aan te bieden kan de ontwerper geld verdienen aan zijn ontwerp, je koopt de bleuprint met de bijbehorende regels van de ontwerper.


The $50 leg

Als open designer komt hoe ik open design zie geheel samen in het project “The $50 leg”. Doormiddel van een “open innovatie systeem” wordt de gebruiker diepgaand bij het ontwerpproces betrokken, er wordt gevraagd naar hun dagelijkse ervaringen en eventuele kritische feedback. Het ontwerpbureau Waag Society ziet de gebruiker als expert en zet deze kracht op een optimale manier in. Deze ontwerpstrategie wordt ook wel Embedded research genoemd. Deze research methode wordt in het project Julia toegepast om tot het ontwerp te komen. Door de Embedded research methode toe te passen krijg je een frisse blik van de gebruiker zelf.

Waag Society speelt doormiddel van “prototyping” in op ieders behoeftes. De prototypes zijn een manier voor gebruikers om het product te testen en feedback te geven, waardoor aanpassingen doorgevoerd kunnen worden. Waag Society test door middel van artistiek onderzoek dit kunnen foto’s of verhalen zijn. Het ontwerpproces is hiermee een eindeloze ontdekklingstocht. De Waag Society start met een probleem van de opdrachtgever. Dan volgt er een inspiratie sessie, “inspiration” met de werknemers binnen het bedrijf. Tijdens de tweede stap “prototyping” is er een brainstormsessie, het prototype leidt tot het eindproduct, “products”.

Een van de projecten van Waag Society is “The $50 leg” Dit project is ontstaan uit een samenwerking tussen Waag Society en HONF, zij maken onderbenen protheses voor een maximaal bedrag van $50 zodat protheses in ontwikkelingslanden zoals Indonesië en India ook betaalbaar zijn voor mensen met een laag budget. Om de kosten van de prothese laag te houden is er gekozen voor lokaal beschikbare kennis en materialen.

Waag Society laat stapsgewijs open design toe in het ontwerpproces binnen zijn strakke ontwerp kaders. Het komt niet snel voor dat de gebruiker met het ontwerp ervan door gaat zoals bij het eerdergenoemde voelschort, immers het eindresultaat is niet meer aan te passen. De Waag Society verdient in tegenstelling tot de eerdergenoemde projecten wel eer en geld. Wellicht is de aanpak van de Waag dan ook meer een opendesign visie dan methode.

De gestructureerde ontwerpwijze van “The $50 leg” zou echter meer open gebroken mogen worden. Bijvoorbeeld door een map te ontwikkelen waar de materialen samen met de blueprint in te vinden zodat mensen met een prothese niet afhankelijk zijn van Waag Society, en zelf hun eigen been kunnen maken (net als Gregg Horton heeft gedaan met zijn lokaal ontworpen lepel).

Misschien is de voet van de prothese wel een oude schoen volgegoten met hars van lokale bomen, zijn de metalen scharnieren wel onderdelen van sloopauto’s en het stuk hout dat de scharnieren verbindt wel een stok uit de jungle…

Unusual Knowledge JULIA

De oude wijze slechtzienden vrouw met de 8 tasjes.

Introductie

Een groot deel van de levenservaring van ouderen gaat snel verloren door vergeetachtigheid of ouderdom, dit is zonde! Als open sociaal designer op het gebied van lifestyle wil ik deze pracht kennis vastleggen en doorgeven aan de nieuwe generaties en/of lotgenoten. Zodat de kennis voor eeuwig doorgegeven kan worden.


Onderzoek In dit onderzoek ik hoe we de huidige onusial knowledge bij ouderen kunnen vastleggen en kunnen door geven. Dit zal specifiek gaan over vaste oplossingsgerichte hulpvolle zelf bedachte systemen.


Proces

Het hele proces verliep door middel van toeval maar begon bij interesse voor “gekkies” door het boek “Meneer en mevrouw zijn gek” van Yvonne Keuls. In het boek kaart Yvonne Keuls het statement aan “wie is er gek, de mensen die zich gedragen naar de regels van de maatschappij of de mensen die zich gedragen naar hoe zij zich voelen?” Een paar films en het Dolhys later week het onderzoek uit naar het oude vertrouwde dementie thema. Het afnemen van een interview met een ex-medewerker van de zorginstelling “Laurens” lijden tot veel inspiratie en kennis van voorgaande projecten over dementie. Zij motiveerde om stage te lopen bij een verzorgingstehuis voor jong dementerende. Om zo de situatie zelf te kunnen ervaren, het was uiteindelijk te veel te doen en duurde te lang. Niet veel later zette mijn onderzoek door in het Humantias, een verzorgingstehuis voor zelfstandige ouderen. Daar ontmoete ik de slechtziende Julia. Een onderzoek naar slechtziendheid startte nieuwsgierig bij het museum voor blinden, het uiteindelijke eindonderzoek.


Non-expert/community Julia

Julia is een vrouw in de 80 wonend in het verzorgingstehuis Humanitas, een verzorgingstehuis voor zelfstandige ouderen gevestigd op de bergweg. Julia is slecht ziend en heeft daardoor haar eigen maniertjes gevonden om haar het leven gemakkelijker te maken. Er zijn veel meer ouderen die dit doen, maar voor dit project leg ik de focus op Julia.


Ondanks haar beperking is Julia, een heel vrolijk, grappig, optimistisch mens die kan wakker maken voor een alcoholvrij biertje. Julia geheel zelfstandig in het verzorgingstehuis, ze kan en doet alles nog. Alleen wel op haar eigen bijzondere manier! Om Julia een beetje te leren kennen zijn hier wat feitjes en weetjes over haar.

Julia herkent mensen aan:

-Hoe ze lopen

-Hoe groot ze zijn

-Hun kleding

-Bijzondere trekjes

-Haardacht


Hobbys: - Ze gaat graag naar musea

- Ze tekent als hobby


Haar slechte zicht:

- Ze voelt alles

- Ze mapt met haar gehoor

- Ze Laat het licht in haar gang aanstaan zo dat ze haar huisje kan herkennen.

- Ze kan niet altijd haar post lezen


Voorkeuren:

-Ze heeft een hekel aan donkere kleuren

-Ze haat ritsen

-Ze houd van felle kleuren


Karakter trekjes:

- Ze heeft ooit een rolstoel gestolen

-Ze voelt zich in haar rolstoel net een koningin

-Ze vind de nasi goreng is het restaurant maar vies

-Ze nog altijd modieus gekleed

-Ze houdt van een koud alcohol vrij biertje


Veiligheid:

- Ze heeft een portemonnee die geen echte portemonnee is

- Ze gebruikt krant om haar spullen te bedekken in haar karretje


Geordendheid:

- Ze is volkomen in paniek als ze iets kwijt is omdat ze het dan heel moeilijk weer terug kan vinden

- Ze is altijd haar alarm kwijt

- Ze gebruikt haar visio als post voorlees servus en uitlaat servus

- Ze heeft haar eigen systeem om haar spullen te ordenen

- Ze herkent haar brievenbus omdat er een boot op staat


Benadering van non-expert/communie

De ontmoeting met Julia was tijdens de “Schaduwing methode” (onderdeel van “Embedded resources”) methode in de woonkamer van Humanitas. Een methode die wordt gebruikt om de doelgroep te volgen tijdens hun dagbesteding. Hierin staat niet alleen de doelgroep centraal maar ook de wisselwerking tussen de dienst en de gebruiker.

Ik nam plaats in de woonkamer van Humanitas, een open plek waar iedereen op eigen initiatief kan koffiedrinken, poolen of mee kan doen aan een van de “creatieve workshoppen”. Tijdens het observeren viel mij t een gezellig clubje dames te ouwehoeren op, ik voeg of ik er misschien bij mocht zitten, dit was geen probleem. We raakten aan de praat. Een van de vrouwen sprak mij aan het was Sophia, (de Zus van Julia) zij herkende mij gelijk van een vorig Open Design project in Humanitas. Kort legde ik uit waar ik naar op zoek was. Enthousiast vertelde Sophia dat haar zus het ook wel leuk zou vinden om deel te nemen, ze stond op en haalde Julia erbij.

Van af dat moment waren we onafscheidelijk. Julia vertelde mij haar levensverhalen, ze was slechtziend maar positief! Ik keek naar haar geordende tas en daar was de onusial knowledge! We hebben de rest van de middag zitten kletsen en de dag afgesloten met een biertje, ik had er een nieuwe oma bij. De band die we samen opbouwden motiveerde mij enorm om gelijk aan de slag te gaan.

In de weken die volgde ben ik nog vaak bij Julia langs geweest. Om haar en haar onusial knowledge beter te leren kennen zijn wij er zelfs nog samen een dagje op uit gegaan. Met de taxi naar de kust hal en toen nog even bij de bijenkort gekeken.

Project

De ontmoeting met Julia is zeer relevant geweest voor mijn onderzoek. Door onze vriendschap kom ik heel dicht bij haar, zij voelt als mijn oma! Dit motiveert mij enorm, ik heb iemand om voor en mee te ontwerpen. Onze uitwisseling van kennis zorgt voor een soort magie, samen kunnen we mooie dingen maken. Ik kan dit iedereen aan raden.


(Unusual knowledge)

Julia, 80 jaar heeft last van Macula Degeneratie, een oogaandoening waarbij je netvlies loslaat. Hierdoor kan zij steeds minder kan zien. Bij Julia is het nu zo ver dat ze met een oog blind is en met haar andere ook maar 10% kan zien. De gevolgen hier van zijn dat ze door middel van kleurcontrast, materiaal, geluid en strenge ordening alleen nog haar spullen terug kan vinden. Julia heeft haar eigen systeem om haar spullen te ordenen, dit is voor haar bijna een must geworden. Omdat zij zo slecht ziet is ze bijna afhankelijk van haar eigen geordendheid. Julia heeft haar eigen systeem hiervoor bedacht, ze mapt haar spullen in haat tas door middel van kleur, en vorm, dit is nog de enige manier waarom zij haar spullen herkent. Het zijn allemaal kleine tasjes die weer in haar grote zwarte tas zitten. Zwart is voor haar een groot diep gat, voor haar zwarte handtas heeft ze ook een gekleurde hoes. Foto’s

De paarse hoes gebruik Julia om haar zwarte tas te herkennen, als deze hoes niet om haar tas heen zit kan zij door het minimale contrast van haar loopkarretje haar tas niet vinden. Het probleem van dit materiaal is alleen dan het snel gaat rafelen, de rafels komen tussen haar rits en zo kan zij haar tas niet meer open maken.

Het toilet tasje is haar portemonnee, ze heeft hier expres een tasje voor gekozen die er niet uit ziet als een portemonnee zo dat dieven die niet zo snel mee kunnen nemen.

Het oranje tasje gebruikt Julia voor haar het openbaar vervoer.

In het groene tasje zitten haar pasjes zie ze gebruikt in het bejaardentehuis.

In het roze tasje zitten al haar verzorgingsproducten

Als Julia op bezoek gaat bij de oogarts weet ze dat ze het zwarte tasje nodig heeft.

Julia heeft ook nog een rood leren portemonneetje, hier stopt zij al haar onbelangrijke pasjes in, zoals bonuskaarten en andere kortingspasjes.

Deze sleutelhangers herinneren Julia eraan welke kant van de tas nog een zij vakje zit, ze ziet deze door het zwart wit contrast en door dat de sleutelhangers geluid maken omdat ze tegen elkaar aan bungelen.


Kleur

Het gaat Julia niet zo zeer om de felheid van de kleur maar ook de kleur intentie. Toen ik een klein kleur testje met haar deed en vroeg naar fijne combinaties van kleuren pakje zij steeds een diepe kleur met een wat lichtere kleur. Omdat dan niet alleen de kleuren onderscheiden maar ook het licht donker contrast. Als je de kleuren zwart wit maakt kan je dit zelf ook zien.


Vooruitzicht

Niet alleen Julia kan een geordende tas gebruiken, haar kennis moet gedeeld worden met andere mensen die graag hun spullen op orde willen hebben. Door Julia haar beperking is zij de expert op het gebied van ordenen. Zij heeft van uit haar eigen beperking een ordelijke systeemtechniek ontwikkeld!


Vervolg

In samenwerking met Julia ga ik een tas maken van uit de expert kennis van Julia zelf. Deze tas zal voor zowel slechtziende/blinde en of gotische mensen bruikbaar zijn. Op deze manier wordt haar kennis verspreid en kunnen meerdere mensen er gebruik van maken. Bij de vormgeving van het prototype lijkt het mij fijn om gebruik te maken van de “social enterprise”, hiermee krijg je een namelijk een frisse bik van de gebruiker zelf. Het gevaar bestaat alleen dat je je hierdoor kan laten leiden. Net zoals bij Waag sociaitie laat je dan je doelgroep deelnemen aan het ontwerpproces.

Voor de eindpresentatie wil ik gebruik maken van de “Empathy tool” Hiermee kan je het gevoel van beperkingen als wazig zicht, vermoeide handen, slecht gehoor doorgeven aan een buitenstaande. Zodat zij een idee krijgen hoe het is om deze beperking te hebben. Op deze manier kan de buitenstaande zich letterlijk inleven in de opstandigheden van de doelgroep.


Prototype

Prototype test met Julia

Testen prototype.jpg


Handen en kleuren.jpg


De eisen van julia.pdf


Tussen Presentatie

IMG 4278.JPG


Inspiratie Prototype

Het Voelschort

Fruffel-schort-deluxe-zacht.jpg

het Voelschort,een persoonlijk schort voor dementerende dat wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met de dementerende zelf. Er zijn veel do it your self ontwerpers te vinden die de workshop “voelschort” aanbieden in verzorgingstehuizen of bij mensen thuis. Deze “slimme ontwerpers” verdienen hier geld aan. Zelfs alzheimers net bevestigd dit

Bag in bag

Bag-in-bag-large-classic-paars.jpg

Er bestaan natuurlijk al tassen waar je je tas mee kunt ordenen. zo als Tasje in Tasje Maar dit kan altijd nog beter!


PResize-1.jpg

Of de AUTOSTOEL KIDS ORGANIZER TIMMY - KLEUR GROEN/GRIJS

Rol

Url.jpg

Waarom is het bijvoorbeeld geen rol?

Rugzak/Handtas

IMG 4229.JPG

VISIO spelletjes voor kinderen

Memory met geluid

1234.jpg

5678.jpg


Memory met tast Voellotto


SAM 2538.JPG


SAM 2521.JPG


Speelbord-en-kaartjes-voellotto.jpg


Voellotto.jpg

Blinde bauw blokken

Leerlingen Visio Onderwijs Rotterdam proberen spelmateriaal uit2.jpg

interview

interview Corry

Image1.JPG


Kleuren

IMG 4333.JPG

IMG 4332.JPG

-In een tas vind ik Groen, Geel en Oranje fijne kleuren, deze kan ik het best terug vinden in mijn tas.

-Persoonlijk zou ik eerder kiezen voor warme kleuren zo als rood en roze.

-Zwart op zwart is niet te zien.

-Vind een zwarte tas wel het mooiste, maar kan deze nooit terug vinden in huis.

-Felle kleuren werken onrustig bij dementerende


De tas

-De tas past zich aan aan jou en jij niet aan de tas.

-Is zelf vrij in te delen en uitgebreiden doormiddel van de tasjes met klittenband en de verschillende hengsels.

-Het persoonlijke element aan de tas maakt mij enthousiast

-Het gaat over ordenen.


Corry

IMG 4334.JPG

-Doet alles op tast als ze in haar tas grabbelt


Herkent spullen aan

-Sleutelhangers


Voering

-De focus licht hier.

-Het is fijn als de voering een witte kleur heeft, hoewel dit wel besmettelijk is dus je misschien beter


Zakjes

IMG 4335.JPG

-Ik zou wel meer zakjes willen in mijn tas.

-Met bijvoorbeeld verschillende kleuren en structuren? ja fijn.

-Testen met gewichten hoeveel gram houden ze?

-Zitten vast met surfpakken klittenband.

-Een wandkleed voor de voordeur dat je een overzicht hebt van alle tasjes.


Materiaal

-Het moet geen kwetsbaar materiaal zijn.

-Het mogen geen scherpen materialen zijn.

-Een materiaal waar je in kan stansen, surfpakken stof/klittenband


Model tas

-Geen rugzak, die kan je niet in de gaten houden, of er moet een slotje op zitten

-Fashion, moet bij set passen

-Zowel als rugzak als handtas te gebruiken

-Geen grabbel tas.

-Geen vakjes aan de buitenkant, of wel allen dan voor onnozele spullen

-Van de buitenkant is het een gewone tas maar van de binnenkant is hij afwijkend en aangepast voor blinde/slechtziende

-Om te bouwen tot rugzak/handtas enz


Opening

-Grote rits lip dat je makkelijk kan vinden

-Geen magneet, dat is wanhopig

-Geen klittenband aan de buitenkant, dat blijft aan mijn panty plakken


Voor wie is de tas?

-Niet voor de grote groep.


Waar zou je de tas kunnen kopen?

-Visio

-Blinde incituten

-Beurzen voor blinde en slechtziende

-Bijenkorf


Bij de presentatie moet je gelijk de binnenkant zien

interview Esther

Esther, was een jaar lang blind


TAS

Welke tas is je lieveling tas, waarom?

Rugzak meest praktisch dan heb ik mijn handen vrij


Heb je je tas op een bepaalde manier ingedeeld? waarom?

Nee niet echt


Hoe vind je je spullen terug in je tas? Heb je daar een systeem voor? waarom?

Grabbelen en mijn voorvakjes, daarvan weet ik dat daar altijd mijn sleutels zitten.


Wat zou er verbeterd kunnen worden aan je tas? waarom?

Ik was zelf al georganiseerd omdat ik alleen dingen mee heb die ik kon gebruiken. Dus ik had niet andere gekke troepjes mee


Wat zou er over het algemeen verbeterd kunnen worden?

Betalen, het verschil tussen een briefje van 10 en 20.


Had je een eigen systeem?

Ik had twee portemonnees een die ik af gaf en een die ik voor mij zelf hield.


Werk je liever met een grabbel tas of alles geordend in zakjes? waarom?

Zakjes


Wat heb je allemaal in je tas zitten?

-telefoon

-sleutels

-loep

-portemonnee

-stok

-braille boek

-setjes waarmee je heel snel zelf braille kan maken voor noties


Wat voor sluiting zou je het liefst willen hebben? Rits/ klittenband enz… waarom?

Rits, met een groot lipje


SYSTEEM

Op welke manier krijg je nu orde en overzicht in je tas/spullen?

Op een vaste manier ordenen, ik heb overal vaste plekken voor vooral in mijn huis.


Heb je meer behoefte aan orde en overzicht? waarom?

-Ja heel erg, anders raak ik alles kwijt.

-Spullen raak je eerder kwijt in de kamer en niet in je tas.


Zou je je tas willen herschikken/ uitbreiden, waarom?

Ja! De zakjes zou ik ook, kunnen willen gebruiken in huis.


Zou je het tasjes systeem fijn vinden? (leg uit) waarom?

-Ja, als het sneller werkt als grabbelen wel, dan kan ik makkelijker alles terug vinden.

-In elk zakje een geluid mogelijkheid waardoor je het ook buiten je tas het terug kan vinden

-De zakjes zelf kunnen heel interessant zijn

-Ik zou ze ook uitbreiden naar een wandkleden


Mensen die net blind zijn hebben er misschien het meeste aan


Als je uit de volgende visuele elementen zou morgen kiezen om je spullen teug te vinden welke zou je dan kiezen?

-materiaal/ geluid. Waarom? aan kleur had ik zelf niet zo veel

-Een route in je tas is esthetische gezien wel mooi en het zal ook wel een interessant materiaalonderzoek zijn.


Materiaal

-Het contrast hoef je niet heel groot te zoeken

-Het gevoel in het ene wol kan een blinden ook voelen maar gaat langzamer


Het is fijn als de tasjes structuren hebben als:

-Patronen horizontaal verticaal

-Een grote stip

-Eentje helemaal gelazercut

-Eentje helemaal niet niet


KLEUR

Heb je iets met kleur, zo ja welke kleur combinaties kan je goed onderscheiden? waarom?

-Ik heb er niks aan, aan materialen wel.

-De tas moet er leuk hip uit zien net net als iedereen


Heb je een haat liefdesverhouding voor de kleur zwart? waarom?

Niet van toepassing


Bestaat er een blinden slechtziende tas?

Nee volgens mij niet


Feitjes en weetjes

-Als blinde heb je heel veel vertrouwen, Iedereen wil je altijd helpen

-Ik zag het meest als het goed weer was, als de zon scheen

-Web shops voor blinden mensen met dingen die geluid maken


Wie is voor jou de doelgroep?

-De grens tussen blind en slechtziend is vaag in Nederland

-Rond de 10% maak je al meer gebruik van de materialen

-De groep wordt altijd als een ding beschouwd

Interview Melvin

Melvin Mathey, blind van af zijn 15e hij is nu 24.

TAS

Welke tas is je lieveling tas, waarom?

Rugtas


Heb je je tas op een bepaalde manier ingedeeld? waarom?

Spullen in zakjes vakjes

Hoe vind je je spullen terug in je tas? Heb je daar een systeem voor? waarom?

Door mijn vakjes


Wat zou er verbeterd kunnen worden aan je tas? waarom?

Ik vind het prima hoe het nu is


Werk je liever met een grabbel tas of alles geordend in zakjes? waarom?

Geordend met vakjes.

Wat heb je allemaal in je tas zitten?

-Leptop

-Aansteker

-snoep

-Hardeschijf

-Portomonee

-Luchtje


Wat voor sluiting zou je het liefst willen hebben? Rits/ klittenband enz… waarom?

Rits, met een iets groter lipje

SYSTEEM

Op welke manier krijg je nu orde en overzicht in je tas/spullen?

3 grote vakken met aan de zijkand nog een gaas vakje voor mijn flesje en een voorvakjes voor mijn pasjes.


Heb je meer behoefte aan orde en overzicht? waarom?

Nee, ik red me wel. Maar als ik haast heb is t wel handig


Zou je je tas willen herschikken/ uitbreiden, waarom?

niet persee


Zou je het tasjes systeem fijn vinden? (leg uit) waarom?

Nee, alleen bij haast

Als je uit de volgende visuele elementen zou morgen kiezen om je spullen teug te vinden welke zou je dan kiezen?

Kleur/materiaal/licht/geluid/route/geur waarom?

Alle maal niet

KLEUR

Heb je iets met kleur, zo ja welke kleur combinaties kan je goed onderscheiden? waarom?

Zwart donker blauw.


Heb je een haat liefdesverhouding voor de kleur zwart? waarom?

Voor mensen die van structuur houden is het wel fijn, een tas is een tas


Interview Viseo

Elke persoon is weer anders blind of slechtziend, Julia kan bijvoorbeeld juist warme tinten nog heel goed zien maar iemand anders zou weer meer behoefte hebben aan koude tinten.

Werken met kleurcontrasten werkt altijd wel goed!

Ik denk zelf dat veel mensen een voorkeur zullen hebben voor een witte achtergrond omdat dat vaak het contrastrijke werkt

Heel fel licht is ook weer niet super prettig, omdat vaak de accommodatie (het vergroten en verkleinen van de pupil niet meer goed werkt

Wel zou het fijn zijn om een lapje in de tas te maken

Ik denk dat de tas met de zakjes met de verschillende materialen heel goed zou kunnen werken omdat deze groep mensen bijna alles op de tast doen.

Voor de tast zou ik eerder kiezen voor diepliggende vormen als vormen die boven op de stof liggen omdat deze vormen makkelijker te voellen zijn

Ik zou niet zo snel kiezen voor geluid, of het moet een heel beschaafd geluidje zijn

Ik zou de vormen ook ongeveer even groot maken als je vinger zo dat je geen kilometers hoeft af te leggen voor dat je weet welk tasje het is

De tas moet voor mijn gevoel ook niet al te groot zijn, ongeveer ter grootte van een damestas.

Ik denk dat jongeren eerder zullen kiezen voor een rugzak, dit zou voor ouderen niet werken omdat zij niet behendig genoeg zijn om die op hun rug te doen (met uitzondering van Julia haha, na de demonstratie)

Julia wil graag dat de buitenkant van de tas regen bestendig is.

Ik ben ook heel erg enthousiast over het fijt dat je het kan personaliseren.

Heb je er al over na gedacht hoe je de tas op de markt wil brengen, bij de zorginstellingen of bij de consument, denk hier goed over na want de beleving van de tas kan totaal anders zijn.

Denk ook eens aan de beleving van kleuren, rood heeft namelijk de beleving van gevaar.

De tas moet ook niet te zwaar zijn als je hem voor ouderen maakt, zij zijn niet meer zo sterk.

Ik denk dat de standaard spullen die een slechtziende in haar tas heeft zitten zijn: -Loep -Lamp -Telefoon -Taststok

Je zou ook eens rond moeten vragen bij het hoofdkantoor van Visio en Bartemeis, misschien zien zij wel iets in de tas

Wist je dat Vincent Bijlo “Usher” heeft? Dat is een ziekte die je langaam doof en blind maakt, heftig he?

De zanger Steven Wonder is ook blind, wist je dat?

Je kan me altijd mailen;)


Interview met Vincent Bijlo

DSC 0194.jpg


Quotes

-Voelen heeft meer emotie dan kijken.

- die wel kunnen zien zijn niet zo bewust als mensen die slecht zien of blind zijn.


Vooroordelen over blinden

-Niet alle binden zijn geordend dat is een vooroordeel.

-Mijn boer is ook blind en wel geordend.


DSC 0187.jpg


Weetjes over Vincent Bijlo

-Ik heb geen blindenstok, ik haat producten die speciaal gemaakt zijn voor blinden, dat vind ik zo suf. Als ik de weg moet leren kennen loop ik gewoon 10x dezelfde route en dan maak ik daar een kaart van in mijn hoofd.


Voorbeelden

-Apple ontwerpt techniek voor iedereen, het is daardoor ook de meest gebruiksvriendelijke telefoon voor blinde en slechtzienden.


Credits

-Ik vind het mooi dat je de kennis mee neemt van ouderen, die mag inderdaad niet verloren gaat.

-Die ronde vorm die je hebt ontworpen is zo fijn en eindeloos dat het mij rustig maakt, het zou fijn zijn als alle zakjes je rust geven. Dan zou het bijvoorbeeld ook een tafelkleed kunnen zijn.

-Leuk dat je de kennis gebruik van blinde en slechtziende voor je ontwerp.


Beleving

-Het is mooi als je het comfort van van voelen en het plezier van voelen kan toevoegen.


DSC 0186.jpg


To do

-In Wageningen hebben ze een museum waar je alle sculpturen die er staan kan voelen.

-Kijk eens naar kinderspeelgoed.

-Kijk eens naar ouderwetse draaiknoppen die hebben vaak ook meerdere ringen.


Materialen

-Werk met verschillende structuren.

-Werk met verschillende materialen, die kan je het snelst van elkaar onderscheiden.

-Je kan ook tip toetsen gebruiken als emblemen.

-Contrast tast toets heeft twee materialen in een.

-Je hebt ook veel materialen die al een rust in zichzelf hebben zoals houdt, hier zit echt een ziel in. En marmer dat voelt zo fijn glad als het bewerkt is.


DSC 0188.jpg


Ordenen

-Als je een nieuw product of object hebt gekocht dan moet je het eerst helemaal zelf onderzoeken en leren kennen, je moet je eigen route en routine erin vinden dit moet je snappen en dan kan je het beste je spullen terugvinden. Je moet thuis zijn in je tas, Je moet de tas eigen maken.

-Ik herken mijn rits aan de achterkant van de rits, het flapje wat uitsteekt, dan weet ik dat de andere kan van de rist het lipje zit.

-Als je ordent word je alleen maar kwaad op je zelf omdat je je zelf dan aansprakelijk kan stellen dat je niet geordend genoeg bent geweest.

-In veel ontwerpen wordt veel te veel na gedacht over de gebruiker, de beleving is vaak veel belangrijker.

-Een te functioneel product is ook niet goed.

-Als je iets snel moet hebben moet je met verschillende materialen werken.


Tasjes/Vakjes

-Denk ook goed na over de vorm van de tasjes, misschien is het ene tasje wel recht van boven en de ander weer rond van onderen.

-Kijk ook eens naar de verschillende groters van tasjes.

-Je kan bijvoorbeeld ook braie tekst op het zakje zetten.


IMG 4388.JPG


De tas

-Wat voor tas heb je? Een schoudertas met rits.

-Ik neem altijd vrij weinig mee in mij tas.

-De tas moet leuk zijn en verassen.


Design

IMG 4389.JPG

-Toetsen aan de buitenkant van de tas om je vinger in te laten rusten.

-Ik houw zelf heel erg van design, grappig he, soms voelt het gewoon fijn maar is het eigenlijk totaal niet praktisch.

-Misschien is het wel een knuffel tas.

-Leuk als je de buitenkant van de tas braie heeft.


Ordening Tips

Tip laders.jpg

deze tip om je laders uit elkaar te halen komt eigelijk precies neer op mijn concept!

Materiaal onderzoek

Deze materialen zijn bewerkt met de lazer cutter door middel van graveren en uitsnijden,

Lasersnijden stoffen-600x600.jpg


Leer lijngravure-600x600.jpg


Deze materialen zijn met een ponsmachine bewerkt

26-214 005.jpg


-De-Stoffen-van-Spandex-met-de-Gaten-van-het-Ponsen.jpg


HTB1w6VhHFXXXXXxXXXXq6xXFXXXX.jpg

Taktila

Taktila is een organisatie die blinde/slechtzienden kleur laat zien door middle van structuur!


FullSizeRender 6.jpg


FullSizeRender 9.jpg


FullSizeRender 8.jpg


FullSizeRender.jpg


FullSizeRender 5.jpg


FullSizeRender 4.jpg


FullSizeRender 3.jpg

Braille Kunst

Braille-lego-bricks-16.jpg

braille lego

Inhabit-braille-wall-e1279585012676.jpg

braille design behang

12816866 967420653342061 1729815848 n.jpg

stipjes kunst

D09245c3100b23bfd8af0938c5a28dcd.jpg

ogen als braille tekens

W020061218351702616384.jpg

braile performens kunst

7968117148 430fe18ebe.jpg

7968117392 897238f824.jpg

braille borduuren

FLEX

Ik wist in eerste instantie niet ben het bestaan van dit materiaal FLEX, maar nu ben ik verliefd.


Image2.JPG


IMG 4372.JPG


IMG 4374.JPG


IMG 4373.JPG


Image5.JPG


IMG 4379.JPG


Dit is mijn eigen proefje!

Blinde prints

8fd62b8ce812d03217fff8a794d6e8e4.jpg


Df91980bae3eb9dc9f7b137cf0cebd35.jpg


72fcef3edfe4003344bebcae270bea26.jpg


129106f682cdb7d30e7af1249f8d0c72.jpg


B94dc87b198ec82e5a932661b4eeb325.jpg


HEM0008.jpeg


49e632b7827ccf6b82b9e6daf9a4a848.jpg


Stock-vector-doodle-eye-seamless-pattern-225312154.jpg


27.jpg


Slide 6.jpg

LAZER CUT

Dit zijn de eerste testjes met de lazer cutter en blijkbaar vilt, wat tot mijn grote verbazing smolt, blijkbaar was het nep. Maar dat gaf juist een prachtig verassend effect waar mee je nu niet alleen de vorm voelt maar ook de structuur van het materiaal op die plek anders is.


IMG 4369.JPG


Image6.JPG


Image7.JPG

Uitwerking

testjes voor het uiteindelijk product

15424656 1328387193879219 321150707 n.jpg


15423790 1328387177212554 1372168632 n.jpg


15424588 1328387187212553 296499232 n.jpg


Dit zijn de eerste testjes voor het uiteindelijk product. Waar ik nu nog naar moet kijken van uit oa de feedback:

Zoek een materiaal wat nog meer contrast heeft.


Uitwerking:

-Moet het wel perse een ingewikkelde rugzak zijn kan het niet een canvas tasje zijn?

-Het zou ook een wandkleed kunnen zijn?

-Of een opbergzak voor over je bank?

uitwerking

De eisen van de blinden.jpg De eisen van de blinden


Bleuprint.pdf de betaalde bleuprint


Open systeem.pdf het open systeem van de tas JULIA


Voel vormen-07.jpg De voel vormen


Qwotes blinden.pdf De qwotes van de blinden


IMG 4889.JPG De tas