Research

From Publication Station
Jump to: navigation, search

Samenvatting project

Ik ben mijn onderzoek begonnen met het lezen van het boek Open Design Now. Dit omdat ik nog maar heel weinig wist van Open Design. Ik heb veel nieuwe dingen ontdekt tijdens het lezen. Ik ben erachter gekomen dat het heel belangrijk is om te bedenken, waarom en hoe je de gebruiker een rol geeft in je design en hoe je het uiteindelijk de wereld in ‘gooit’. Open Design is gebaseerd op het feit dat iedereen tegenwoordig toegang heeft tot apparaten om je eigen one-man-factory te kunnen zijn. Naast dat de mogelijkheden er zijn, willen mensen ook echt spullen zelf maken. Één enkele design oplossing kan namelijk niet de behoeftes van een hele gemixte markt vervullen. Doordat een design open is kan het worden verbeterd. Hierdoor zal het design beter gaan passen in het leven van de mensen die het gaan gebruiken. Ik vind dit heel belangrijk. Om iets open te ontwerpen heb je als ontwerper dus een nieuwe rol nodig. Je maakt een framework of structuur waar de gebruiker mee aan de slag kan. De meeste gebruikers hebben tools nodig om iets mee te doen, anders weten ze niet zo goed waar ze moeten beginnen.

De opdracht is om Unusual Knowledge te vinden bij een non expert - expert. Dat is dus iemand die amateur is maar eigenlijk er zoveel van af weet dat hij toch ook een professional is. Het is de bedoeling dat je vanuit deze kennis gaat ontwerpen en het ontwerp uiteindelijk deelt. Ik had niet meteen een iemand of een groep in mijn hoofd die hele speciale kennis bezit. Dus de zoektocht naar deze Unusual Knowledge was best lastig. Maar de tentoonstelling Dream Out Loud bracht mij perspectief. Deze tentoonstelling ging vooral over Social Design. Best wel grote problemen in de wereld werden hier aan de kaak gesteld. Ik ben van mening dat we niet alleen de problemen moeten benadrukken, maar juist ook de goede dingen. Ook al vind ik dit zelf soms lastig. Hierdoor kwam ik op het pad van happiness. Iedereen wil graag gelukkig zijn, maar kan je geluk wel vergroten? Naar aanleiding van een aantal colleges over geluk kwam ik erachter dat je geluk kunt vergroten door een act of kindness. En wie doen dat nou vaker dan vrijwilligers?

Ik heb contact gezocht met verschillende vrijwilligers en initiatieven. Adje, Gijs en Marjan zijn vrijwilligers en doen dat allemaal op hun eigen manier. Verder ben ik ben langs geweest bij het Vrijwilligerspunt, dit is een kenniscentrum in Eindhoven die vrijwilligers ondersteunt en verder helpt. Ook ben ik bij de Timebank langs geweest, dit is een kunstinitiatief met het uur als ruilmiddel.

Door al deze gesprekken werd het voor mij duidelijker welke kant ik op wilde gaan. Vrijwilligers heb je in alle soorten en maten. De kennis die ik in deze grote groep kan vinden is heel breed. Door het gesprek met Gitta van het vrijwilligerspunt ben ik op buurtinitiatieven gekomen. Deze zijn in opkomst en ook de toekomst. Momenteel schuiven we in de richting van de participatiesamenleving en waarschijnlijk zullen we die uiteindelijk - eerst wat ongemakkelijk maar later steeds vanzelfsprekender - accepteren en omarmen. En dat is zowel wenselijk als noodzakelijk. Noodzakelijk omdat de verzorgingsstaat uiteindelijk onbetaalbaar wordt en ten koste gaat van belangrijke zaken als goed onderwijs. En wenselijk omdat de ideale participatiesamenleving echt leidt tot actieve burgers die vanzelfsprekend en naar vermogen bijdragen aan de samenleving.

We zitten nu nog in de ongemakkelijke fase daarom zijn zowel burgers als de initiatiefnemers nog zoekende. De mensen die al een initiatief hebben opgezet bevatten de unusual knowledge waar andere mensen veel van kunnen leren. Voor deze buurtinitiatieven kan Open Design een zeer waardevolle methode zijn. Elke buurt is verschillend. Daarom is het belangrijk dat het ontwerp aanpasbaar is naar de behoeftes van elke buurt. Door Open Design ontstaat een inspirerende omgeving waarin de succesvolle ervaringen gedeeld kunnen worden, waarin de buurtinitiatieven kunnen ‘samenwerken’ om hun initiatief succesvol te maken.

Het begin van de periode

Omdat Open Design een nieuw begrip voor mij is vind ik het heel leuk om van verschillende kanten over Open Design te horen. De interessante uitspraken uit de lessen en de lezingen in de Zwijger heb ik verzameld als beginpunt voor mijn project. De opdracht is om opzoek te gaan naar een 'Unusual Knowledge' en deze kennis vervolgens te gaan vertellen aan de rest van de wereld.

Maar eigenlijk was ik op dit moment veel nieuwsgieriger naar wat Open Design nou precies is. Daarom ben ik dit eerst gaan onderzoeken. Het boek Open Design Now vond ik een goed startpunt. Na een aantal artikelen ben ik verder gegaan bij de cases. Van de cases werd ik heel enthousiast. Bijvoorbeeld die ene waarin pickwick wordt ge-rebrand. Ik kwam er ook achter dat je niet perse een product hoeft te maken, maar dat bijv. een workshop, feestavond of lezing ook een manier is om kennis over te dragen binnen Open Design.

Het viel me op dat er nogal wat online platforms gemaakt zijn om open design kennis te delen, maar ik vraag me af hoe de gebruiker deze platforms vindt en waarop hij de keuze baseert om het ene platform wel te gebruiken, en het andere niet.

Verder ontdekte ik ook dat het belangrijk is om te weten waarom je de gebruiker een rol geeft in je proces. Tot nu toe is mijn visie hierop dat je dit kan doen om de gebruiker je te laten helpen op een moment dat je zelf tekortschiet. Bijvoorbeeld iets technisch.

Verder vind ik het heel interessant om de beeldende kwaliteiten van gebruikers te gebruiken in een project. Zoals je ziet bij het project van Kokori moi. Hun branding is gebaseerd op de cirkels die de bezoekers van het festival hebben getekend.

Maar ook het feit, dat door de gebruiker mee te laten doen in je project, het uiteindelijke product veel beter in hun dagelijks leven past, spreekt me heel erg aan. Genoeg wegen om op verder te borduren dus.

Andere projecten die ik ook interessant vindt zijn de projecten van Studio Moniker en ook het Johny Cash Project. Ik zie mezelf wel iets in die richting gaan maken, maar misschien wordt het iets heel anders!

Verder heb ik een lijstje gemaakt met 'Unusual Knowledge' maar ik heb nog niet iets gevonden waar ik super enthousiast van wordt. Misschien moet ik iets zoeken waar ik zelf ook interesse in heb, of juist helemaal niet. De komende week ga ik verder zoeken.

De opdracht

Media:De opdracht.pdf

Belangrijke uitspraken uit de eerste lessen

Manon1.pdf

Het boek: Open Design Now

Manon4.pdf

Interessante Open Design projecten

Manon3.pdf Manon5.pdf

Stedelijk museum: Dreaming out loud

Designing for tomorrow's demands

Elke twee jaar organiseert het Stedelijk Museum de ‘Voorstellen tot Gemeentelijke Kunstaankopen’, een tentoonstelling die jong talent en nieuwe ontwikkelingen signaleert. Naar aanleiding van een oproep zenden kunstenaars en vormgevers recent werk in, en een vakjury maakt vervolgens een selectie. De editie van 2016 staat in het teken van vormgeving. Uit de inzendingen – die dit jaar varieerden van stoelen tot sociale interventies, en van mode tot fictie – selecteerde de jury projecten van 26 vormgevers.

Opvallend is het aandeel van ontwerpen die streven naar oplossingen voor maatschappelijke problemen. Sombere berichten over de opwarming van de aarde, overconsumptie, bio-industrie en uitbuiting van goedkope arbeidskrachten wakkeren een verlangen aan naar onafhankelijkheid, zelfredzaamheid en nieuwe vormen van idealisme. Met ogenschijnlijk speels gemak treden ontwerpers de problemen van deze tijd tegemoet. Daarbij positioneren ze zich op uiteenlopende manieren tussen kunst, vormgeving en maatschappijkritiek.

Vier dominante strategieën typeren de aanpak van deze nieuwe lichting vormgevers: ze experimenteren met nieuwe technologie, zoeken oplossingen voor humanitaire of ecologische rampen, gebruiken fictie om het ondenkbare denkbaar te maken, of dagen de wegwerpcultuur uit met ontwerpen die eindeloos gerepareerd of hergebruikt kunnen worden.

Idealisme is niet nieuw in de vormgeving, maar er is een verschuiving zichtbaar waarbij het object minder belangrijk wordt dan het achterliggende idee of wensbeeld. Soms levert dit direct bruikbare toepassingen op, maar het zijn vooral de kritische houding en verbeeldingskracht van deze ontwerpers die nieuwe denkrichtingen openen en zo de realisering van wat onuitvoerbaar leek dichterbij brengt.


De eerste foto hieronder is een borduurinstallatie van Floor Nijdeken, deze verbindt verschillende generaties met elkaar en creëert een rustmoment in deze drukke wereld. Deze installatie vind ik een hele mooie manier van Open Design. Ook het sociale aspect komt hierbij kijken. We hebben met z'n 3 ook even bij de installatie gezeten, de gesprekken kwamen eigenlijk vanzelf.


Manon15.jpg Manon16.jpg Manon17.jpg Manon18.jpg


In het boek 'Het meest geloofde sprookje', dat was uitgekozen voor de expositie 'Best verzorgde boeken 2015' stond het volgende stukje tekst:

Het meest geloofde sprookje ligt in de schappen met een prijs die aangegeven wordt in euro's. Maar wij geloven niet in een wereld waar alleen valuta telt. Daarom kan dit boek ook altijd besteld worden in andere tegenwaarde, mail hiervoor naar order@devormforensen.nl


Dit vind ik een mooie manier om te zorgen dat iedereen het boek zou kunnen bezitten!

Catalogus website

Bekijk alle geselecteerde inzendingen hier: Media:Dream Out Loud.pdf


Unusual knowledge: Happiness verspreiden

Gisteren bij de expositie over Social Design werden grote wereld problemen aan de kaak gesteld. Ik vind het goed dat dit gebeurt maar ik weet zelf niet zo goed wat ik ermee moet. Zo las ik het Open Source Fashion Manifesto, daarin werd veel gesproken over duurzaamheid en dat we daar met z'n alle heel bewust mee bezig zijn. Maar is dat wel zo? Ik snap dat je in een manifest heel overtuigend moet praten om zo de lezer over te halen, maar worden we er niet een beetje mee doodgegooid? Op heel veel gebieden wordt aandacht gegeven aan wereldproblemen. Zelf vind ik dit heel lastig. Mijn motto is: als ik iets doe, doe ik het goed. Maar deze grote problemen kan ik zelf nooit oplossen. Ik heb geen behoeft op met een vingertje te gaan wijzen naar mensen die iets niet goed doen. Op de website van de expo Dream Out Loud las ik een artikel van Fritzi Ponse die hier ook kritisch naar kijkt. Lees het artikel hier

Manon30.png

Ik ben van mening dat we niet alleen de problemen moeten benadrukken, maar juist ook de goede dingen, ook al vind ik dit zelf soms ook lastig. Toen deze gedachte door mijn hoofd schoot moest ik denken aan de Balonnenboom die vorig jaar bij station Eindhoven stond. Deze is gemaakt door Mariëlle Coppes. Zij heeft Magical Daydream opgericht.

Magical Daydream Manifesto

I believe… You are never too old to play. Happiness can be found in the small things. In pursuing silly ideas to bring a spark to this world. Life is as beautiful as you make it. Anyone can be creative. In courageous people who act on their dreams. In learning new things daily. In living a passionate life by doing what you love and creating your own magic.


Ik vroeg mij af of ik niet al vaker met dit onderwerp ben bezig geweest. Het doorbreken van de dagelijkse sleur, mensen verrassen/ blij maken, geluk. Toen ik even nadacht over de afgelopen twee jaar van mijn opleiding ben ik eigenlijk alle periodes hier wel mee bezig geweest. Niet altijd met dit als hoofdonderwerp, maar ook om zo andere opdrachten op te lossen. Ik vond dit eigenlijk wel een hele leuke conclusie. Ik dacht namelijk altijd dat ik niet een echte fascinatie had, een onderwerp waar ik graag aan werk, maar nu heb ik hem dus toch gevonden! En hij was er al, zonder dat ik het dat echt doorhad.

De reden dat ik hier naar op zoek ging was omdat we het tijdens de bespreking van mijn project hadden over wildbreien en dat ik daar vorige periode een klein onderzoekje naar had gedaan. Toen heb ik ook gekeken naar hoe mensen verrast kunnen worden in de openbare ruimte.

Open form

Blank canvas + set of tools (de tools kunnen jou eigen signatuur laten zien)

Voorbeelden:

 • Yayoi Kusama

Manon31.jpg Manon32.jpg Manon33.jpg


 • Quinta Monroy housing project

Manon34.jpg Manon35.jpg


Omdenken: ACT OF KINDNESS

Verder ben ik onderzoek gaan doen naar omdenken. Tijdens het uitpluizen van de website kwam ik het volgende artikel tegen. lees hem hier Het artikel gaat over biologisch psycholoog Meike Bartels.

"Als je een probleem hebt, dan kijk je naar wat er mis is. Je bestudeert je probleem grondig en probeert te achterhalen hoe je het op kunt lossen. Wat wil je niet? Hoe zorg je dat het ongewenste verdwijnt? Hoe haal je het weg? Het inzicht kwam toen Meike Bartels voor haar proefschrift kinderen met gedragsproblemen observeerde. Ze beschreef in haar onderzoek de kinderen met angsten en depressies en degene die agressief gedrag vertoonden. Maar dat waren maar een kwart van de kinderen. Ongeveer 75 procent van de kinderen die ze gezien had, waren kinderen zonder problemen. Daarmee ging het goed. Ze realiseerde zich hoe vreemd het eigenlijk is dat we zo weinig aandacht besteden aan mensen met wie het goed gaat."

Ik vond 5 college-filmpjes van Meike op de website van Universiteit van Vederland. (de link vind je hier). Hier verteld ze over wat geluk nou eigenlijk is, hoe je het kan meten en of je een geluk gen hebt. In het laatste filmpje sprak ze over of geluk-training kan helpen. Ze had het over brieven schrijven naar mensen om ze echt te bedanken, elke avond even nadenken over wat allemaal goed is gegaan die dag (count your blessings) en als laatste had ze het over act of kindness. In deze ben ik vooral geïnteresseerd. Door iets voor een ander te doen krijg je een geluksmoment ervoor terug.

Dit heb ik even op me laten bezinken, wie doet dat soort dingen? Je hebt natuurlijk de post-it blaadjes in de trein met verrassende boodschappen erop en meer van dat soort acties. Maar vrijwilligers zijn hier natuurlijk ook mee bezig. Zelf doe ik ook vrijwilligerswerk. Mijn moeder werkt bij de kerk en er zijn vaak evenementen waar ze hulp bij nodig hebben. Koffie inschenken, spullen klaarzetten, folders uitdelen, het kan van alles zijn.

Vrijwilligers/ Volunteers

Definitie:

De gangbare definitie van vrijwilligerswerk is "werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of de samenleving". Uit onderzoek van Movisie bleek echter dat het in de praktijk lastig is om de veelzijdigheid van vrijwilligerswerk in deze definitie aan te tonen.

Waarom:

MET VRIJWILLIGERSWERK KOM JE VERDER Vrijwilligerswerk doe je niet alleen voor een ander, maar ook voor jezelf omdat:

Het leuk is om te doen Je iets voor anderen en de samenleving kunt betekenen Je iets kunt leren en je talenten kunt ontwikkelen Je nuttig en actief blijft Je jouw kennis en vaardigheden kunt inzetten Het afwisseling in je leven brengt Je sociale contacten opdoet Bron


Hoeveel zijn er? Iets minder dan de helft van de Nederlanders van 15 jaar of ouder heeft zich vorig jaar ten minste één keer ingezet als vrijwilliger. Bron

De geschiedenis van geld

Ruilen is het direct uitwisselen van goederen, diensten of producten, zonder dat er gebruikgemaakt wordt van een vergelijkende standaard als geld, goud, olie, aandelen, graan of een ander ruilmiddel.

Tegenwoordig worden nog steeds zogenaamde swapping-evenementen georganiseerd. Tijdens swapping-evenementen wordt er geen geld gebruikt. Iedereen brengt zijn goederen/kleren naar een dergelijke swapping-event en kan ze ruilen voor goederen/kleren van andere personen zonder enige tussenkomst van geld. Op dergelijke evenementen worden er ook andere activiteiten georganiseerd, meestal om de personen die op dergelijke evenementen komen zich bewust te maken van het ecologisch aspect van ruilhandel.

Bron

Filmpje over geld

De geschiedenis van het geld

Marktplaats miljonair

Kyle McDonald


Timebank is a tool, accessible to everyone, to help, work and cooperate with each other. It enables exchanges with transactions based on time rather than conventional money, where one Timebank Hour equals exactly one hour of work.

Manon48.png

Link


The economat

Manon49.jpg Manon50.png

Bron

Deeleconomie

It is happening! Over de hele wereld zijn mensen op steeds grotere schaal aan het delen. Auto’s, boeken, hulp, tips, slaapplaatsen, gereedschap en ga zo maar door. De mensen die het delen mogelijk maken zijn steeds vaker slimme ondernemers die onze overvloed voor iedereen toegankelijk maken met mooie websites en handige apps.

De vorige eeuw was de eeuw van hyperconsumptie. We hadden het terechte idee dat iedereen recht had op welvaart, en welvaart was: een eigen huis, koelkast, auto, boormachine en pick-up. Inderdaad, we hadden het goed en we werden steeds gelukkiger. Misschien kwam dat geluk wel door de vrijheid die dat persoonlijke bezit met zich meebracht. Tegelijkertijd hadden we door al dat persoonlijke bezit minder tijd om door te brengen met de mensen om ons heen. Je moet je zuurverdiende spullen wel zelf gebruiken, niet waar?

Nu ontdekken we dat het niet zo efficiënt is om een auto te hebben die we maar een uur per dag gebruiken, of een boormachine die we maar vijf minuten per maand gebruiken. Daarnaast zijn we nu met zeven miljard mensen en we zouden zomaar collectief structureel ruzie kunnen krijgen als iedereen een auto, de daarbij horende olie of een boormachine moet hebben. Daar worden we niet gelukkiger van. We worden wel gelukkiger als we onze welvaart met elkaar delen en toegang tot middelen en mensen boven bezit verheffen. We moeten dan namelijk meer samen doen, overleggen en oplossingen vinden. Oplossingen die er toe leiden dat we het met z’n allen beter hebben in tegenstelling tot oplossingen om zelf meer te hebben.


De deeleconomie verbindt in zichzelf tegelijkertijd de mooie ideeën uit verschillende historische stromingen die op zichzelf niet zaligmakend bleken of blijken. Deze stromingen en ideeën daaruit zijn bijvoorbeeld:

 • de vrije markt: de overdracht van goederen gebeurt vrijwillig
 • communisme: goederen behoren toe aan de gemeenschap
 • sociologie: mensen maken altijd deel uit van een groep, dat is onze natuur
 • positieve psychologie: mensen hebben de behoefte aan delen, helpen maakt gelukkiger en de gelukkige mens is productiever

http://deeleconomie.nl/over-de-deeleconomie/

Initiatiefnemers:

https://www.youtube.com/watch?v=KBgQ1N-YVTA

https://www.youtube.com/watch?v=4QwH5_s9Z04


Voorbeelden:

Voorbereiding Interviews

Vanuit verschillende hoeken heb ik contact gezocht met vrijwilligers en initiatieven die een raakvlak hebben met vrijwilligers. Via wat mailtjes en telefoontjes kreeg ik al vrij snel antwoord en mocht ik langskomen.

De eerste twee gesprekken, met Adje en Gijs, zag ik echt als een oefening om bijvoorbeeld te kijken hoe ze reageerden op mijn vragen. Via mijn moeders werk ben ik met hun in aanraking gekomen. Om de gesprekken te beginnen had ik een soort spelletje, conversation piece bedacht. Ik had een aantal kaartjes met daarop beloningen, bijvoorbeeld een taart of een bosje bloemen. Adje en Gijs mochten allebei kiezen wat ze wilden hebben voor hun tijd, om zo het ijs te breken. Bij de latere gesprekken ben ik helemaal vergeten om met dit spel te beginnen. Het gesprek begon vanzelf.

Manon51.jpg

Wat ook belangrijk was in de interactie met de Non-Expert Expert was dat ik mezelf heel goed heb voorbereid op de gesprekken. Ik had iedere keer een lijstje met onderwerpen en vragen klaar waar ik iets over wilde weten. Vanuit de mensen die ik heb geïnterviewd kreeg ik ook de feedback dat ze dit heel fijn en handig vonden werken.

Toen ik de gesprekken terugluisterde, merkte ik dat ik soms al stuur in het stellen van mijn vraag. Dit ben ik gaan verbeteren. Verder heb ik de eerste twee gesprekken benaderd als een interviewer, in de gesprekken daarna heb ik me meer opgesteld als gesprekspartner. Door het interview te zien als een gezellig gesprek, maar wel goed voor te bereiden en te sturen in de informatie die ik wilde ontfutselen, werden de gesprekken steeds interessanter.

De Interviews

Buurtinitiatieven in de participatiesamenleving

http://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2016-2017/recht-voor-allen.html

Statement: Theoretisch kader

 • “We are still only at the start of the digital era that will initiate a new culture of knowledge and communication. More multi-faceted, more transparent, more accessible. Today’s world of visual communication is constantly shifting and is characterised by accelerating technological developments. This has consequences for the position of art and design. The changing role of art and design in society has still not been suf ciently studied. By placing the phenomenon of image culture high on the agenda, we are making a start. Image has become a leading principle in our society and yet we remain relatively illiterate in reading images” (Gerritzen).
 • Consumptie draagt dus bij aan statusbevestiging. Omdat we kuddedieren zijn willen we als individu graag tot een groep behoren en dit heeft als gevolg dat de massa meer van hetzelfde consumeert. Dit versterkt vervolgens het verlangen om iets te bezitten of te creëren wat schaars of uniek is. Deze behoefte heeft niet alleen de consument maar ook de ontwerper. Het meeste wat in het vak gra sche ontwerpen wordt gemaakt, kan altijd gereproduceerd worden en dat wordt dan ook in grote aantallen gedaan. Ook hier ontstaat het verlangen om iets unieks te creëren. Om iets te maken dat anders, speciaal en origineel is (de Quaasteniet).
 • “But the question of how designers become authors is a dif cult one. And exactly who quali es and what authored design might look like depends on how you de ne the term and determine admission into the pantheon” (Rock).
 • “The rejection of the role of the facilitator and call to ‘transcend’ traditional production imply that the authored design holds some higher, purer purpose. The ampli cation of the personal voice legitimises design as equal to more traditional privileged forms of authorship” (Rock).
 • “The primary concern of both the viewer and the critic is not who made it, but rather what it does and how it does it.” (Rock)
 • Het kan niet zo zijn dat één ontwerp de oplossing kan zijn voor duizenden mensen (Atkinson 26).
 • Op deze manier kan het eindproduct voor iedereen anders zijn en past het uiteindelijke veel beter in het leven van de desbetreffende gebruiker (qtd. in van Abel et al. 262).
 • “The designer becomes a connector, collaborating with - and bringing together - specialized people form different disciplines such as programming, biology and engineering. The designer develops the platform, keeping this process as easy and accessible as possible. Inspires us to add our nal touch to the pieces” (van Strien and de Pont).
 • “Nonetheless, traditional design and mass manufacturing practices have been extremely valuable since the Industrial Revolution and are unlikely to disappear in the future” (Avita).

Tijdends de DDW

Open for all The future of work is working anywhere and working together. "Open for all" is a bench made of 100% recycled plastics that can only be folded by the shared energy of two people, so... you have to work together. Its mobility is designed to increase opportunities for contact and dialogue within the workspace.

Manon70.jpg

De mantelkar

http://www.sharonvos.nl/De-Mantelkar

Manon71.png